Datering

Schommelwieg

Tenen wieg op twee houten schommelschenen

Tenen wieg op twee houten schommelschenen. De gevlochten wieg is ovaal van vorm en heeft bovenlangs een opengewerkte rand. Aan het hoofdeind heeft de wieg een kap, daar ontbreekt de opengewerkte rand. Aan de zijkanten en aan het voeteneind is een handvat, alledrie hoekig van vorm. Aan het hoofdeinde is; De wieg staat op twee hobbelschenen die rood geverfd zijn.

Identificatie
Titel
Schommelwieg
Objectnummer
004579
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • schommelwieg
 • wieg
  Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12149
Werk
Breedte
55.0 cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
107.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • riet
  Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • gevlochten
  Het vormen van strukturen waarbij de draden van een of meer dradenstelsels elkaar kruisen of door elkaar getwijnd worden volgens een bepaald systeem. In ruime zin is weven een vorm van vlechten.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 januari 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen