Datering

Bijouteriekistje

Bijouteriekistje

Uitgebreide beschrijving

Bijouteriekistje (a) met (verguld?)metalen beslag, op 4 metalen pootjes, bekleed met blauw fluweel aan de buitenkant (op het deksel versleten) en aan de binnenkant met lichtblauwe zijde. Het hengsel ontbreekt. Er zit een slotje met sleutel (b) aan de voorkant; als het kistje geopend wordt kan het bovenste compartiment naar voren geschoven worden zodat het onderste compartiment ook tevoorschijn komt. In het deksel zit een facet geslepen spiegeltje.

Identificatie
Titel
Bijouteriekistje
Objectnummer
009219
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Werk
Breedte
18.5 cm
Hoogte
11.0 cm
Diepte
13.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
 • zijde (textiel)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 6 mei 1973
Copyright
BY-SA

Trefwoorden