Datering
Vervaardiger E.R. Seckel

Kijker

Een kijker was voor schippers op de Zuiderzee een belangrijk instrument om zich te kunnen oriënteren. Ze gebruikte de kijker hoofdzakelijk om details te onderscheiden. Zo konden ze onder meer de gevoerde vlaggen op schepen en in de omgeving aflezen. Door de kijker in of uit te schuiven werd het beeld scherp gesteld.

Lange kijker met twee telescopisch uitschuifbare delen. De kokers zijn van messing. De buitenkoker is omkleed met gevlochten touw. Lenzen: bol objectief, omkeerlens en bol oculair. Objectief lens licht beschadigd. Op binnenste koker merk: 'E. R. SECKEL S Co n / ROTTERDAM'. Het oculair is af te sluiten met een schuifje, bij objectief ontbreekt deze.

Identificatie
Titel
Kijker
Objectnummer
B000951
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
 • navigatie
  Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12066
Over
Trefwoorden
 • optisch instrument
  Optische instrumenten zijn hulpmiddelen, al dan niet elektromechanisch, waarbij het gedrag van licht wordt gemanipuleerd om het gewenste resultaat te bereiken. Voorbeelden van optische instrumenten zijn: verrekijker, sterrenkijker, microscoop, Röntgen-diffractie systemen en spectrometer.(Wikipedia)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. E.R. Seckel (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • touw
  Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 12 december 1953
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden