Datering

Kap, ootje

Met haar 16e jaar kreeg vroeger het meisje de ronde kap op, de hoofdbedekking van de volwassen vrouw.; Het oopie is een onderdeel van de ronde kap. De vorm en het formaat van de ronde kap is na de eerste wereldoorlog veranderd. De brief werd veel kleiner en het oopie, dat omstreeks 1850 in doorsnee ongeveer 20 cm. groot was, is geleidelijk gekrompen tot een diameter van 10 cm. in 1940. De vorm, die oorspronkelijk rond was, is eveneens veranderd en werd ovaal. Deze vormverandering is het gevolg van het dichtgeknepen opbergen van het oopie, door er in het midden vrij stijf een bandje om heen te wikkelen.

Onderdeel van de ronde kap, ovaal gebogen, buigzaam materiaal, twee walvisbaleinen, beurtelings omwikkeld met een wit katoenen bandje, een balein gebroken, rood baai over het aanhechtingspunt ontbreekt.

Identificatie
Titel
Kap, ootje
Objectnummer
020205
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1203
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • balein
  De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 februari 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen