Vorige Zee vol verhalen 6 / 441 Volgende
Datering

Rammelaar

Rammelaar met een fluitje, waarop zes gedraaide beugels zijn gemonteerd, hieraan zijn zes belletjes bevestigd. Rammelaars, geboortelepels en brandewijnkommen waren typische doopgeschenken. Rammelaars waren vaak voorzien van belletjes om de boze geesten te verdrijven. Vanaf de 18de eeuw gelooft men niet meer in de magische krachten van de rinkelbel (rammelaar). Zilversmeden maken nieuwe vormen maar tegelijkertijd blijven ook de ouder modellen in de mode.

Rammelaar opgebouwd uit een fluitje, waarop zes gedraaide beugels zijn gemonteerd, waaraan zes belletjes hangen met gegraveerde decoratie van pijltjes, met oog voor bevestiging. Ingeslagen op het fluitje J (jl)

Identificatie
Titel
Rammelaar
Objectnummer
002349
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • rammelaar
    Speelgoed voor zeer jonge kinderen bestaande uit een hol voorwerp (dat ofwel kan worden opgehangen ofwel aan een handvat kan worden vastgehouden) waarin zich een of meer losse balletjes bevinden. (Bron: Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11987
Werk
Lengte
12.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • gegraveerd (inkerven)
    Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 augustus 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden