Datering
Maker onbekend

Zwachtel voor een baby

De zwachtel wordt gedragen door het kindje in de baker. Voor zondags of de hoogtijdagen wordt de zwachtel gemaakt van rood baai, afgezet met rood-geel koor, en met rood wollen banden. Voor daags zijn ze van grijs molton met wit katoenen banden. De zwachtel wordt met behulp van de banden om het kindje gewikkeld, wat als bovenste laag het onderdekentje aanheeft. Door middel van deze zwachtel worden de beentjes van het kindje tot een stevig pak tesamen gebonden. Tot ongeveer 1930 was het op het eiland Marken de gewoonte, dat de kleine kinderen direct na de geboorte werden ingebakerd. De kinderen bleven dan 7 a 8 weken in de baker. Na 1930 kwam dit inbakeren bijna niet meer voor in verband met de betere gezondheidsvoorlichting.

Lange strook rood laken, afgewerkt met karnemelkskoor, aan beide zijden katoenen bandjes in groen en bruin, initialen I.C. en T.J. in gele zijde in prentletters, gedragen door; kindje in de baker, (enkele motplekken).

Identificatie
Titel
Zwachtel voor een baby
Objectnummer
008313
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • stof (textiel)
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11863
Werk
Breedte
9 cm
Lengte
136 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden