Datering

Duwslede of Toogslede

Duwslede of Toogslede

Gedetailleerde beschrijving

Duwslede voorzien van opengewerkt houtsnijwerk aan de bovenzijde van de bak en achterbord. De buitenzijde van de slede is onbewerkt. De binnenzijde is groen geverfd. De zittingen zitten los en zijn uitneembaar. De achterstijlen van de bak lopen door tot de duwboom. De duwboom is gedraaid met eenvoudige versiering. Het ijzerbeslag van de glijders loopt aan de voor en achterzijde door. De duwboom is verstevigd met beslag van blik.

Identificatie
Titel
Duwslede of Toogslede
Objectnummer
001984
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
  • slee
    Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
  • duwslee
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11824
Werk
Breedte
75.0 cm
Hoogte
92.0 cm
Lengte
105.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 mei 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen