Datering
Maker Studio RENS

Wandkleed "Tot Stof"

Een van de meest in het oog springende tradities en gewoonten in het Zuiderzeegebied was de klederdracht bij rouw. Wie een dierbare verloren had, droeg voorgeschreven kleuren die in schakeringen uiteenliepen van diep donkerblauw of zwart direct na het overlijden, tot rood wanneer de rouwperiode afgesloten was. Het moment dat van de ene kleur op de andere mocht worden overgestapt was vastgelegd in codes en voorschriften. De duur van de rouw werd vervolgens bepaald door de relatie die de nabestaande met de overledene had. Op die manier kon iedereen zonder woorden zien in welke fase de rouwende verkeerde en wat de zwaarte van het verlies was. rENs verdiepte zich in de levensloop van bewoners van het Zuiderzeegebied en verwerkte hun rouwmomenten als groeven in een visuele presentatie. De wandkleden, waarvan de lengte een afspiegeling is van de levensduur, vormen op die manier een unieke biografie in kleur en stof. Ze lieten zich hierbij inspireren door het zogenaamde dodenlaken: het linnen dat na de bruidsnacht werd gewassen en bewaard voor de teraardebestelling. Met het dichtnaaien ervan werd letterlijk een leven afgesloten.

Gedetailleerde beschrijving

Wandkleed van rood geweven wol met geweven horizontale banen in zwart, blauw en groen. Van boven naar onder is het wandkleed verdeeld in een vlak rood van 12 cm hoog, een vlak van zwart, blauw en groen van 14 cm hoog, een vlak rood van 30 cm hoog en helemaal onderaan een vlak zwart van 120 cm hoog. rENs verdiepte zich in de levensloop van bewoners van het Zuiderzeegebied en verwerkte hun rouwmomenten als groeven in een visuele presentatie. De wandkleden, waarvan de lengte een afspiegeling is van de levensduur, vormen op die manier een unieke biografie in kleur en stof. Dit kleed is gemaakt naar de levensloop van Maritje Teerhuis 1900-1995 Marken. Dit kleed is gemaakt als replica van 026296.

Identificatie
Titel
Wandkleed "Tot Stof"
Objectnummer
R007229
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • wandbekleding
    Process creating stonework or brickwork that is used as the surface finish of structures. (AAT)Procédé waarbij steen- of metselwerk wordt gemaakt dat wordt gebruikt als oppervlakteafwerking van bouwwerken. (AAT)
  • kleed
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-118228
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
118.0 cm
Hoogte
172.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Studio RENS (vervaardiger)
  2. Renee Mennen (ontwerper)
  3. Stefanie van Keijsteren (ontwerper)
  4. Textiellab (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
  • Geweven
    Wordt gewoonlijk gebruikt voor het dooreenvlechten van draden of stroken van verschillend materiaal, zoals riet, textiel of twijgen, om materialen of objecten zoals vlechtwerk, stof, manden of bloemkransen te maken. Wordt met name gebruikt voor het maken van textiel op een weefgetouw of een ander weefapparaat door middel van het ineenvlechten van schering en inslag in een bepaalde volgorde. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 15 oktober 2013
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Eindhoven
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Medewerker ZZM