Datering

Blinker

Pas in de 19e eeuw is het gebruik van de blinker ontstaan. Bij pronk werd waarschijnlijk ter vervanging van het “lokkesnoorlint”, boven op het hoofd een rechthoekig stukje met gouddraad doorweven zijde (de blinker) gedragen. De blinker werd met enkele spelden op de “flip” of aan de rand van het “lokksnoor” bevestigd. Het bleef zichtbaar onder de doorschijnende “poalle” van de “foarflechter”.

Blinker, mutsonderdeel, van een twee aan elkaar gezette stukjes gouddraad weefsel. Aan weerszijden twee stukjes dubbel zijdeweefsel waarop aan de zijkanten ijzerdraadweefsel heeft gezeten. Twee kleine linnen lusjes aan de uiteinden. Deel hoofdbedekking getrouwde vrouw.

Identificatie
Titel
Blinker
Objectnummer
B000908
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • blinker
    Glimmend messing plaatje met haak dat aan een dun touw achter het schip werd meegesleept; dit is een effectief middel om een roofVis te vangen.
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11761
Werk
Breedte
9.5 cm
Lengte
27 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • zijde (textiel)
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 24 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen