Vorige Zee vol verhalen 7 / 440 Volgende
Datering

Trouwkostuum Marker vrouw

Bij een huwelijk op Marken waren er in de veertien dagen voor de huwelijksvoltrekking diverse feestelijke gebeurtenissen voor het bruidspaar, zoals op de dag van het aantekenen en de kerkgang op de zondag voor het huwelijk. Bij elke gelegenheid hoorde ook een bijbehorend kostuum. Een Marker bruid kon als ‘rode’ of als ‘witte’ bruid gekleed gaan. Bij de huwelijksvoltrekking doegen ze hetzelfde antieke zwarte kostuum, maar in de weken daarvoor droeg de rode bruid een rode borsik, de witte bruid een witte. De bruid in de stoet is gekleed in het kostuum dat hoort bij de ochtend op de dag van het aantekenen. De bruidegom draagt een antiek kostuum dat hoort bij de huwelijksvoltrekking.

Identificatie
Titel
Trouwkostuum Marker vrouw
Objectnummer
K022
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117273
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
 • balein
  De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Copyright
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen