Datering

Sinterklaaskostuum Hanicotte

Augustin Hanicotte (1870-1957) was een Franse kunstschilder die tussen circa 1895 en 1914 veel in Volendam heeft gewerkt. Hij trouwde met Trinette, de dochter van hoteleigenaar Leendert Spaander. Hanicotte speelde Sinterklaas in Volendam, mogelijk al voor het eerst in 1895 en daarna nog enkele jaren. Hij arriveerde op een botter in de haven, werd vervolgens in ee n draagstoel naar Hotel Spaander gedragen en vierde daar met de Volendammer kinderen het Sinterklaasfeest. Het Sinterklaaskostuum heeft Hanicotte zelf gedragen. Het Zuiderzeemuseum bezit een groot aantal werken van zijn hand.

Identificatie
Titel
Sinterklaaskostuum Hanicotte
Objectnummer
K017
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kleding
    Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117268
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • fluweel
    Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden