Datering

Feestkostuum West-Friese vrouw voor een boerenbruiloft

De West-Friese dracht is een burgerdracht, dat wil zeggen dat de japonnen waren afgeleid van de stadse mode. Op het platteland droegen de vrouwen daar een kanten muts bij, die per regio verschilde. Vaak liet de muts ook de status van de draagster zien door de kostbare kant en de bijbehorende sieraden.

Identificatie
Titel
Feestkostuum West-Friese vrouw voor een boerenbruiloft
Objectnummer
K011
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117262
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • nylon
  Nylon is een synthetisch, thermoplastisch polyamide, dat gemaakt kan worden van diverse monomeren. Het wordt geproduceerd als vezel en als vaste kunststof. Er zijn twee types: nylon 6,6 en nylon 6. Nylon 6,6 wordt gemaakt van adipinezuur en hexamethyleendiamine. Nylon 6 wordt gemaakt van het cyclische caprolactam. Beide types bevatten aminogroepen maar worden niet gerekend tot de proteïnen. Nylon wordt sinds 1940 toegepast.
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
 • struisveer
  Gebogen veer van een struisvogel, m.n. van de vleugel- of staartveren.
 • paardenhaar
  Haar van de manen en staart van paarden. Het wordt vooral gebruikt voor kwasten, voor strijkstokken en voor haarkleden. (bouwmaterie)
 • goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • diamant
  Een zeer transparante en buitengewoon harde edelsteen van koolstof. Voorzover bekend is het de hardste stof. ()
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden