Zee vol verhalen 1 / 440 Volgende
Datering

Trouwkostuum Marker man

Bij een huwelijk op Marken waren er in de veertien dagen voor de huwelijksvoltrekking diverse feestelijke gebeurtenissen voor het bruidspaar, zoals op de dag van het aantekenen en de kerkgang op de zondag voor het huwelijk. Bij elke gelegenheid hoorde ook een bijbehorend kostuum. Een Marker bruid kon als ‘rode’ of als ‘witte’ bruid gekleed gaan. Bij de huwelijksvoltrekking doegen ze hetzelfde antieke zwarte kostuum, maar in de weken daarvoor droeg de rode bruid een rode borsik, de witte bruid een witte. De bruid in de stoet is gekleed in het kostuum dat hoort bij de ochtend op de dag van het aantekenen. De bruidegom draagt een antiek kostuum dat hoort bij de huwelijksvoltrekking.

Identificatie
Titel
Trouwkostuum Marker man
Objectnummer
K009
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117260
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
 • lood
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Verwerving en licentie
Copyright
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen