Datering

Doopkostuum Spakenburger man

In Bunschoten-Spakenburg werden kinderen nog tot circa 1940 in dracht gedoopt. De eerste veertien dagen was een baby ingebakerd. Op de dag van de doop kregen zowel de meisjes als de jongens voor het eerst een jurkje aan. Jongens droegen een jurkje tot hun vierde verjaardag. Op het hoofd hadden zij een klapmuts, meisjes droegen een mutsje met een rand van struisvogelveertjes. Rond 1940 droegen de vrouwen in Bunschoten-Spakenburg nog de oude kanten muts en een kleine kraplap.

Identificatie
Titel
Doopkostuum Spakenburger man
Objectnummer
K004
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117255
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • vilt
  Vilt is een dichte mat van vezels, die door elkaar gewerkt zijn en die onder invloed van verwarming en chemicaliën in elkaar haken. Meestal wordt hiervoor wol gebruikt.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden