Datering

Gewichten voor weegschaaltje vb voor post

Doosje van hout met scharnierend deksel met daarin 8 kleine gewichtjes en twee houten kokertjes met dop. Gewichten voor weegschaaltje vb voor post.

Doosje van hout met scharnierend deksel met daarin 8 kleine gewichtjes en twee houten kokertjes met dop. geschikt voor bureau Lely RRZZ

Identificatie
Titel
Gewichten voor weegschaaltje vb voor post
Objectnummer
R013163
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • gewicht
  Metalen of stenen voorwerp dat een bepaalde zwaarte heeft en dat men gebruikt om de zwaarte van andere voorwerpen te bepalen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-116156
Werk
Breedte
14 cm
Hoogte
6 cm
Diepte
14 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 31 januari 2019
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Spaarndam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden