Datering
Vervaardiger onbekend

Mutsspeld

Met de mutsspelden werd de kap aan het oorijzer bevestigd. Het oorijzer was een klemmetje om de muts van de vrouw stevig op het hoofd te houden. Muts en oorijzer waren onderdeel van de klederdracht.

Paar kapspelden, rechthoekig in punt uitlopend, geheel opgebouwd uit ingespannen cantille, met spinnetjes, spiralen. Middenin voorstelling van haarwerk, achter glas. Ingeslagen op de naald H in ruit ?

Identificatie
Titel
Mutsspeld
Objectnummer
005579
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • mutsspeld
  Sieraad dat tevens tot bevestiging kan dienen.
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11566
Werk
Breedte
2.0 cm
Hoogte
12.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
 • haar (haren)
  Een haarvezel is een eiwitvezel van keratine die hoofdzakelijk wordt verkregen van angora- en kasjmiergeiten, kamelen, alpaca's en pelsdieren. Haarvezels worden gebruikt voor het maken van textiel en voorwerpen.
Techniek
 • cantille
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 27 augustus 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden