Datering
Maker onbekend

Kluwenhouder met haak

Kluwenhouders zijn bekend vanaf de eerste helft van de achttiende eeuw. Er werd een bol garen op bevestigd, zodat handwerkende vrouwen deze konden meedragen. Deze kluwenhouder bestaat uit een gordelhaak die met een ring is bevestigd aan de eigenlijke houder. Op de gordelhaak staat de inscriptie: ‘Den 22 Jan 1763 met schaatsen van Enkhuisen gehaald door Prof. Wigri’.

Kluwenhouder met haak in cartouchevorm waarop gegraveerd ruitornament, op achterzijde inscriptie "Den 22 Jan 1763 met schaatsen van Enkhuisen gehaald door Prof. Wigri". Ingeslagen op de haak A (jl)en stadskeur Enkhuizen, ingeslagen kluwenhouder N (jl) en Enkhuizer stadsmerk haak en kluwenhouder zijn beide 18e eeuw maar niet uit het zelfde jaar.

Identificatie
Titel
Kluwenhouder met haak
Objectnummer
009600
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • garenwinder
  Werktuig waarover men strengen garen spant, om ze op een klos of tot een kluwen te winden.
Over
Onderwerpen
 • schaatsenrijden
  Recreatie, sport of transportmethode waarbij men zich over het ijs beweegt op een paar schoenen dat aan de onderkant van een glijijzer is voorzien. (AAT)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 juli 1978
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae