Datering
Maker onbekend

Kluwenhouder met haak

Kluwenhouders zijn bekend vanaf de eerste helft van de achttiende eeuw. Er werd een bol garen op bevestigd, zodat handwerkende vrouwen deze konden meedragen. Deze kluwenhouder bestaat uit een gordelhaak die met een ring is bevestigd aan de eigenlijke houder. Op de gordelhaak staat de inscriptie: ‘Den 22 Jan 1763 met schaatsen van Enkhuisen gehaald door Prof. Wigri’.

Kluwenhouder met haak in cartouchevorm waarop gegraveerd ruitornament, op achterzijde inscriptie "Den 22 Jan 1763 met schaatsen van Enkhuisen gehaald door Prof. Wigri". Ingeslagen op de haak A (jl)en stadskeur Enkhuizen, ingeslagen kluwenhouder N (jl) en Enkhuizer stadsmerk haak en kluwenhouder zijn beide 18e eeuw maar niet uit het zelfde jaar.

Identificatie
Titel
Kluwenhouder met haak
Objectnummer
009600
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • garenwinder
  Werktuig waarover men strengen garen spant, om ze op een klos of tot een kluwen te winden.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11552
Over
Onderwerpen
 • schaatsenrijden
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • gegraveerd (inkerven)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 juli 1978
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae