Datering
Maker Chris van der Hoef

Souvenir - Vrouwelijk figuur van een set van 2 plateelfiguren of plastieken Volendam

Plateelfiguren of plastieken Volendam De figuren/plastieken werden ontworpen door Chris van der Hoef en vervaardigd door de N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda. De modelnummers zijn 7025 en 7026. Van der Hoef gebruikte vooral pastelkleuren in deze Jugendstil periode. De plastieken zijn gegoten in een mal. De beelden werden als set verkocht ondermeer in de winkel van het Kurhaus te Scheveningen en waren bedoeld voor zeer welgestelde toeristen waaronder Amerikanen die met de schepen van de Holland Amerika Lijn naar ons land kwamen. Er was in Amerika een ware Holland mania ontstaan. Welke afbeelding(en) gebruikte de ontwerper als voorbeeld? De kleding en kleuren van deze Volendammer man en de vrouw zijn zeer waarschijnlijk gemodelleerd en beschilderd naar beschikbare prenten. De kleuren van het jak van de vrouw lijken niet realistisch en ook de muts van de vrouw – een boomhul – lijkt niet te kloppen. Maar wanneer we naar kleurenprenten kijken vervaardigd door Bing & Braet in 1850-1857 zien we dezelfde pasteltinten terugkomen zoals het lila-roze van het jak. De puntige muts lijkt ook te kloppen maar kan door de decorateur met enige vrijheid zijn beschilderd. Het lijkt zeer aannemelijk dat ontwerper Chris van der Hoef dus heeft gekeken naar de kleurenprenten/litho’s van Valentijn Bing (1812-1895) en Jan Braet von Ueberfeldt (1807-1894). Zij zijn de tekenaars van een serie prenten die de Nederlandsche Kleederdragten weergeven. De prenten zijn vervaardigd en uitgegeven tussen 1850 en 1857. Van de kleurenlitho’s zijn later ook prentbriefkaarten gedrukt.

Vrouwelijke figuur van een set van 2 plateelfiguren of plastieken in Volendammer dracht. De vrouw draagt kleding in roze pasteltinten en op haar hoofd een boomhul.

Identificatie
Titel
Souvenir - Vrouwelijk figuur van een set van 2 plateelfiguren of plastieken Volendam
Objectnummer
B002114-01
Objectcategorie
Beeldhouwkunst
Objecttype
  • beeldhouwwerk
    Algemene term voor een driedimensionaal beeldhouwwerk, echter meestal gebruikt voor een gestalte van een godheid, heilige, mens of dier. Een beeld staat niet zelden op een sokkel of console. (Religieus Erfgoedthesaurus)Vrijstaande driedimensionale voorstelling in natuursteen, hout, ivoor, terracotta, beton, keramiek, gips, metaal of kunststof. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-114720
Over
Onderwerpen
  • Reiziger
    Zij die zich bezighouden met reizen. (AAT)
  • Mensenfiguur
    Afbeeldingen waarin specifiek en primair de menselijke vorm wordt afgebeeld. (AAT)
  • Souvenir
    Te gebruiken voor toeristische aandenkens, gebonden aan een plaats, gewoonlijk in massaproductie vervaardigd. Gebruik 'aandenkens' voor objecten die speciaal vervaardigd zijn ter herdenking van een bepaalde persoon of gebeurtenis. (AAT-Ned)
  • Volendam
Werk
Breedte
12.5 cm
Hoogte
39 cm
Diepte
12.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Chris van der Hoef (ontwerper)
Datering
Materiaal
  • keramisch product
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 7 oktober 2018
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen

, –

Trefwoorden