Datering

Raamspuit

Raamspuit met houten pompzuigerstok. Door de spuit op de ramen van het huis te richten kon men de ramen nat spuiten. In de houten zuigerstok zitten 6 uitsparingen voor rubber of leren ringen t.b.v. de afdichting.

Raamspuit met houten pompzuigerstok.

Identificatie
Titel
Raamspuit
Objectnummer
B000205
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • schoonmaakartikel
    Schoonmaakartikelen zijn nodig om te kunnen schoonmaken of reinigen. Reinigen (ook wel schoonmaken, onder de rivieren poetsen of, in België kuisen genoemd) is het verwijderen van vuil uit de huiselijke omgeving of de openbare ruimte. Dit dient de algemene hygiëne en zorgt ervoor dat de ruimtes leefbaar blijven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11464
Werk
Breedte
31.0 cm
Lengte
91.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
  • beukenhout
    Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 3 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen