Datering

Pomplamp van porselein

Porseleinen pomplamp, Zaandijk, blauw met voorstelling, elektrisch gemaakt, negentiende-eeuws, glas in jaren 60 vervangen.

Pomplamp van porselein. De lamp heeft blauwe en goudkleurige decoraties en heeft de vorm van een griekse vaas met twee oren. Op de voorzijde is een meisje in een roze jurk afgebeeld met een lammetje en een bosje bloemen. Op de achterzijde is een bloemenboeket te zien. De losse onderdelen zijn genummerd -01 t/m -04.

Identificatie
Titel
Pomplamp van porselein
Objectnummer
027289
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • lamp
  Verlichtingsmiddelen met een houder voor de brandstof voor de verlichting, meestal vet of olie. De benaming wordt ook gebruikt voor lampen die met een aparte energiebron zijn verbonden, zoals gas of elektriciteit. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-114566
Werk
Breedte
20 cm
Hoogte
83 cm
Diepte
18 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 6 september 2018
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Leidschendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen