Datering
Maker onbekend

Schort of boezel

Het winterboezeltje voor meisjes is meestal gemaakt van marineblauw wollen stof, het zgn. "buisjesstreept". Het stikkie is van een kleurig ruitjespatroon, waarin rood overheerst. Voor in de rouw is het stikkie blauw-wit-zwart of paarsachtig. Bij bijzondere gelegenheden, bv. 2e pinksterdag, krijg je een sierlijker uitgave, het "smaltje", vaak met een antiek stikkie en antieke boezelbanden, geel breitje en gele initialen. Een smaltje is 1 plooi smaller dan een gewone boezel, wat verband goudt met de manier van opvouwen.

Marineblauw halfwollen (anekes) boezellap, bestaande uit 4 stukken stof die aan elkaar gezet zijn, met rose/rood-wit geruit bovenstukje, een wit-bruin hakie als tussenzetsel,; tailleband van blauw- wit langet, 2 trensjes aan de tailleband en 2 ogen aan de boezellap, initialen JP in rode kruissteek.

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
007481
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11455
Werk
Breedte
36 cm
Lengte
66 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 februari 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden