Datering
Maker

Goudsteen melkkannetje

2 Kleine Goudsteen melkkannetjes - Pronk en serviesgoed familie Boes Marken. Twee qua model identieke goudsteen melkkannetjes. Aan de buitenzijde is een kobalt blauwe band geschilderd die bij de ene kom iets donkerder is. Deze band is gedecoreerd met een figuur - een meisje - en bomen. Bij het kannetje met de donkerder band is de voorstelling minder groen - meer wit. Aan de onder- en bovenrand van deze blauwe band bevindt zich een parelrand en deze is ook aan de bovenzijde van de kan te vinden. In menig pronkkastje en op de linnenkast stond goudsteen- en zilversteenaardewerk te glimmen. Het glom net zo mooi als echt goud of zilver. Volgens overlevering namen de vissers dit aardewerk mee van hun reizen naar Engeland.

Gedetailleerde beschrijving

Melkkan van goudsteen aardewerk met een schenktuit en oor. Over de buik is een donkerblauwe band geschilderd met daarop in relïef twee keer een afbeelding in kleur van een vrouw bij een dier en bomen er naast. Onder de band, boven de band en langs de bovenrand van het kannetje loopt een parelrand. Het kannetje vormt samen met 027287-02 het lichter blauwe kannetje waarvan op de bovenrand een kleine beschadiging - chip eraf een set.

Identificatie
Titel
Goudsteen melkkannetje
Objectnummer
027287-01
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • kan
    Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-114542
Werk
Breedte
10.5 cm
Hoogte
9 cm
Diepte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • keramisch product
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 juni 2018
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen