Datering

Schort of boezel

Vrouw, zondagse dracht, Vera Moonen 1985; De bovenrok wordt tegen vuil worden beschermd door een schort. Dit schort is 's zondags als het kletje gedragen wordt een boezel, door de week en met werk een bontje.De boezel: Omstreeks 1850 droeg de Volendamse vrouw zondags een zwart wollen voorschoot met een breed geruit zijden bovenstuk. Omstreeks de eeuwwisseling waren de bovenstukjes nog altijd geruit, alleen voor hoogtij waren zij van zijde. Later gebruikte men voor het bovenstukje witte zijde bedrukt met kleurige bloempatroontjes. Net als bij de kraplap werd omstreeks begin jaren veertig het zijden bovenstukje van wit satijn, waarop gekleurde bloemen in boeketvorm gespoten werden. Na ongeveer het midden van de twintigste eeuw werden de boeketten machinaal geborduurd en ongeveer een decennium later wordt hierin ook gouddraad of lurex verwerkt. Uit de rouw is het stikkie kleurig, in de rouw geborduurd in paars en zwart. Tailleband en wollen banden zijn dan zwart.

Zwart wollen stof "kletjesgoed", stikkie versierd met bedrukte stemmig gekleurde bloemen, de bovenzijde zeer fijn geplooid in een zwarte tailleband gezet, alleen in het midden enkele cm. glad gehouden, twee zwarte schortbandjes, de tailleband en het stikkie gevoerd met witte katoen, voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
020979
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11431
Werk
Lengte
109.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 december 1987
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden