Datering
Vervaardiger

Schepen en sloepen

Gezicht op langs een kade afgemeerde schepen

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op langs een kade afgemeerde schepen; een vijftal kleine bootjes en twee grote zeilschepen. Een van de twee grote schepen is slechts zeer gedeeltelijk aan de rechterzijkant te zien, van het andere grote schip is alleen de romp zichtbaar. Op de achtergrond zijn links bomen en rechts huisjes weergegeven.; Opschriften/merken: r.o. in potlood: W.; l.o. aan de rand van het papier in afwijkend handschrift: Schepen en sloepen; r.o. aan de rand van het papier Monogrammist W./ 5,- Ets en in zwart: 9/6.

Identificatie
Titel
Schepen en sloepen
Objectnummer
002257
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11382
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • praam
  Gestrekt plat binnenschip met vlakke bodem. dat vooral in de Nederlanden werd gebruikt. Varianten met eigen kenmerken zijn vaak naar de bouwplaats vernoemt (Hoogeveense praam, Drentsepraam enz.).
 • sloep
  Woordenlijst vocsite.nl
Werk
Breedte
19.4 cm
Hoogte
13.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 1 september 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden