Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Speeltoren te Monnickendam

Kerkstraat met huizen aan weerszijden en op het einde de Speeltoren die werd voltooid in 1591. Het klokkenspel is uit 1596 van Peter II van de Ghein en speelt nog steeds boven het stadje.

Identificatie
Titel
Speeltoren te Monnickendam
Objectnummer
F073368
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-113566
Over
Onderwerpen
  • Straat
    Weg van zeer plaatselijk belang, gelegen binnen bebouwd gebied. (BRT)
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
  • Klok (idiofoon)
    Een rond, schaalvormig metalen voorwerp in de vorm van een klok of halve bol al dan niet met klepel. Het produceert een heldere klank door beweging van de bel of door het aanslaan ervan met een hamer-tje. In het klooster was de bel onmisbaar bij het aangeven van het dagritme van bijvoorbeeld het opstaan en naar bed gaan, het persoonlijk en het gemeenschappelijk gebed, de maaltijden. In sommige streng gesloten zusterkloosters was het de gewoonte een handbel (een bel met een steel) te luiden wanneer een vreemde aanwezig was in het klooster. Deze werd door een van de zusters met belgelui vergezeld opdat de overige zusters zich tijdig konden terugtrekken.Metalen instrument tot het voortbrengen van een bepaald geluid, meestal in de vorm van een om-gekeerde beker waarvan de rand zich verbreedt. Wordt aangeslagen door een erin opgehangen klepel of door een hamermechanisme. Een klok hangt, in tegenstelling tot een bel, altijd op. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Monnickendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden