Datering
Maker onbekend

Naaldenkoker

Deze zilveren koker kan gebruikt zijn voor het opbergen van naalden of andere soorten naaigerei. Het verbrede bovenstuk duidt hierop; dit deel zou namelijk geschikt zijn voor het bewaren van een klosje garen of vingerhoedje. Dergelijke naaldenkokers werden gedragen aan een tuigje of chatelaine.

Gedetailleerde beschrijving

Koker met aan de bovenzijde grote achthoekige ruimte, deze is versierd met mand en bloemwerk, ingegraveerd. De bovenzijde is iets verhoogd en gegraveerd met ornamentiek. Het onderste deel loopt taps toe en is versierd met stippelwerk, waartussen slingerwerk, dit is nauwelijks meer te zien door slijtage. Op het onderste en bovenste deel zijn twee ringen bevestigd zodat het stuk gedragen kan worden aan een ketting. Het breedste stuk vormt het dopje en is van het onderste af te schuiven, dan verschijnen er twee letters ‘AN’, gegraveerd en aan een van de zijden een kruis, gelijkend een merkteken, gegraveerd. Het stuk is niet ingeslagen. Hoewel het stuk naaldenkoker is genoemd gaat het waarschijnlijk om een koker om diverse soorten naaigerei in te bewaren. Het verbrede bovenstuk duidt hierop, dit deel zou geschikt zijn voor het bewaren van een klosje garen of vingerhoedje. Dergelijke naaldenkokers werden gedragen aan een tuigje, zie, Nederlands Klein Zilver, p. 99

Identificatie
Titel
Naaldenkoker
Objectnummer
004904
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • naaldenkoker
    Langwerpige koker of bus om naalden in te bewaren. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11340
Werk
Breedte
2.3 cm
Lengte
10.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • Gegraveerd (inkerven)
    Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 juli 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen