Datering
Maker Petronella Piron

Merklap

Centraal op de onderrand een altaar met voorhang, erop de tabernakel met een monstrans. Middenboven het lam Gods op het boek met de zeven zegels op de wolken, met aan weerszijde een kelk en een kroon waaronder links HJP en rechts MdL. Bovenaan ANNO 1877 PETRONELLA PIRON OUD 13 JAAR. Boven en onder is de rand omgehaald met rode wol, links en rechts de zelfkant.

Gedetailleerde beschrijving

Mattingstramien, geborduurd met wol en zijde. Onder in het midden een altaar met op de voorhang een kruis en IHS. Op het altaar de tabernakel met een monstrans en vier brandende kaarsen een twee bloemstukken. Daarboven twee zwevende engelen met een kroon waarop een kruis. Daarboven het lam Gods op het boek met de zeven zegels op de wolken, met aan weerszijde een kelk en een kroon waaronder links HJP en rechts MdL. Bovenaan ANNO 1877 PETRONELLA PIRON OUD 13 JAAR. Naast de engelen aan beide zijden een kruis met daaromheen gekronkeld een slang. Links daarvan een kruis met een anker en de stenen tafelen, rechts een kruis op een veldje en een krans op het snijpunt van de twee balken. Links en rechts onder een tuinmand met een boom met oranjeappels. rondom een slingerrand met bloemen. Boven en onder is de rand omgehaald met rode wol, links en rechts de zelfkant. Zie ook no B 1193

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001109
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
55.0 cm
Hoogte
52.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Petronella Piron ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Noord-Holland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden