Datering

Kappendoos

Kistje voor het bewaren van kappenkant met losse lade.

Gedetailleerde beschrijving

Kistje voor het bewaren van kappenkant met losse lade. Zijkanten hebben een uitgezaagde vorm van een klokgevel met een vaasvormige top. Hengsel bestaat uit drie roodkoperen staafjes. Geheel is van vurenhout, bruin gehout en voorzien van een witgele golvende lijn, stipjes en streepjes langs de randen. Op de ene zijkant zijn de letters" AAV" en de op de andere kant " anno 1837" geschilderd. Binnenkant lade is grijsblauw geverfd, voorzijde lade is ook versierd en heeft een messing knop. Geheel is met spijkers in elkaar gezet.. De mogelijkheid bestaat dat over de staafjes de gewassen kant glad getrokken werd voordat zij gesteven werd.

Identificatie
Titel
Kappendoos
Objectnummer
005016
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • doos
    Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
  • kappendoos
    Dunne, meestal ronde doos waarin een kap (hoofdbedekking) wordt bewaard.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11288
Werk
Breedte
18. cm
Hoogte
21.3 cm
Diepte
19 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 november 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Oosthuizen
  • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen