Datering
Maker onbekend

Jas of baadje

's Winters droeg men in het Huizen het baadje, 's zomers de boezeroen. De boezeroen werd vervaardigd van laken en gevoerd met linnen terwijl het materiaal voor het baadje van een ruigere wollen stof werd gemaakt. Zowel het baadje als de boezeroen horen beide bij de vissersdracht van Huizen.

Gedetailleerde beschrijving

Zwarte halfwollen stof met bruin linnen voering, aan de bovenzijde sluit het jasje nauw om het lichaam en vanaf de taille is veel ruimte gemaakt door twee aangeknipte en drie ingezette klinken waardoor een klokkend effect wordt verkregen, ook is er middenvoor vanaf de taille een stukje stof aangeknipt waardoor de voorpanden deels over elkaar heen vallen, het jasje heeft een enkele sluiting met vier knopen in de taille en twee daarboven met een onderlinge afdstand van 11 cm., op de halsuitsnijding een klein boordje van 1.5 cm. hoog, de naar achter verplaatste zijnaden hebben een sterk uitspringende heuplijn, glad ingezette mouwen met split en manchet, rondom de randen van de voorpanden en de hals een koordje als afwerking. Vissersdracht.

Identificatie
Titel
Jas of baadje
Objectnummer
008165
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • jas
    Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11285
Werk
Breedte
46 cm
Lengte
67 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 februari 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden