Datering
Maker

Schrijnkastje

Schrijnkastje beschilderd met bijbelse voorstellingen. Twee schamels. 18de eeuws schrijnkastje. Het kastje is aan de boven- en achterzijde rood gemarmerd. Op de linker zijkant is een voorstelling te zien van de Muzen bij de berg Parnassus. Op de rechter zijde een is een engel aan een geopend graf met figuren te zien, voorstellende de opstanding van Christus. De voorzijde van het kastje heeft een deurtje met twee panelen. Op het linker paneel is een moeder met drie kinderen afgebeeld, voorstellende de deugd liefde. Op het rechter paneel staat een vrouw die een aalmoes aan een kind geeft, de barmhartigheid. Hieromheen omlijstingen door ranken en marmer.

Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Schrijnkastje
Objectnummer
006618
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • schrijnkastje
    Als meubel bewerkte kist of kast; klein, fraai bewerkt kistje voor kostbaarheden; boekenkastje.
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1127
Werk
Breedte
77.0 cm
Hoogte
51.0 cm
Diepte
40.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 januari 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae