Datering
Maker Thedo Fruithof

Wilgetenen voor schutwand; Koehool

Het schutwand, gemaakt van wilgetenen, was een soort vlechtwerk van ca. 1.00 meter hoogte en 9.00 meter lengte. Tussen de spijlen zat zo’n 15 cm ruimte. Deze schuttingen gingen maar 2 a 3 jaar mee. Elke visser had er zo’n 25 stuks nodig. Het maken van een lengte duurde ongeveer een dag.

Identificatie
Titel
Wilgetenen voor schutwand; Koehool
Objectnummer
F072677
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet.(Wikipedia)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-112392
Over
Onderwerpen
  • Koehool
  • schutnet
    Het vistuig bestaat uit een samenstel van netten die met de uiteinden aan elkaar verbonden zijn en die bevestigd zijn aan de naar boven gekeerde zogenaamde kurkreep en aan de onderzijde aan een zogenaamde lood- of steenreep. Aan de uiteinden van het samenstel lopen de repen nog door en verenigen zij zicht tot een lijn die aan een anker of dreg bevestigd wordt. De netten worden bij wassend water geplaatst op de rand van droogvallende platen of oevers. Bij hoog water bevinden zij zich dan geheel onder water en als met de volgende eb het water weer weggelopen is, treft men de achter het schutwant achtergebleven vissen op het droge aan en worden zij met het schepnet of zelfs met de hand bijeengegaard. In de Nederlandse benedenrivieren vooral voor de vangst van bot. Aan de Vlaamse kust komt deze methode voor als schutnet of stelnet. (MARDOC)Een schutnet of schutwant is een meestal dwars op de stroming of loop van het water staand vistuig, dat van bodem tot waterspiegel rijkt. Een soortgelijke constructie werd gebruikt bij het wiersnijden. Het schutwant kan gevormd worden door tussen palen geplaatste visnetten, maar ook door een combinatie van palen met vlechtwerken van wilgentenen, men spreekt dan echter vaker van een schutting of hort. Ze vormen ondermeer een onderdeel van de zalmsteek, de haringregel, de haringkamer, het botnet en diverse opstellingen met fuiken, zoals b.v. de dichtzet. Gerelateerde term: keerwant, vleugelnet.
Vervaardiging
Maker
  1. Thedo Fruithof
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden