Datering

Bauwenkistje

Bauwenkistje

Uitgebreide beschrijving

Bauwenkistje: rechthoekig kistje (a) met schuifdeksel (b). Beschildering a: het kistje is beschilderd met zogenaamde Italiaanse landschapjes. Op de vier zijkanten van de doos zijn eenvoudige sterk twee-dimensionale landschapjes geschilderd, bestaande uit een aantal huizen en drie kerktorens die daarboven uitsteken en met bomen en struikjes. Beschildering b: ook een Italiaans landschapje geschilderd met twee huizen waarboven torentjes uitsteken. Geheel is van grenehout en met houten pennen in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Bauwenkistje
Objectnummer
003220
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • bauwenkist
  Kistje (soms met schilderingen versierd) waarin bauwen (sits) wordt bewaard; veelal gebruikt in Marken.
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Werk
Breedte
25.5 cm
Hoogte
16.0 cm
Diepte
18.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 28 september 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken

Trefwoorden