Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Banpaal

Stenen leeuw met wapenschild boven op hoge sokkel met jaartal 1754 (oude grenspaal of Banpaal langs de Streekweg/Dr. Nuijensstraat op de grens met Hoogkarspel). Ooit diende deze paal als markering voor de grens tussen de toenmalige plattelandssteden Westwoud en Grootebroek (Hoogkarspel hoorde toen nog bij Stede Grootebroek).

Identificatie
Titel
Banpaal
Objectnummer
F072377
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-111655
Over
Onderwerpen
  • Hoogkarspel
  • Grenspaal
    Grenspalen zijn bewerkte stenen palen met officieel karakter, dienend om een grensscheiding aan te duiden tussen twee gebieden, zoals staten, gewesten, steden, rechtsgebieden, landgoederen, jachtgebieden etc. Grenspalen komen ook in gietijzer en in hout voor. Ze zijn veelal voorzien van aanduidingen in de vorm van wapenschilden, opschriften, nummers, jaartallen etc. (Haslinghuis/Grenspalen in Nederland / T. Brouwer, Zutphen 1978)
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
  • Beeldhouwkunst
    De kunst van het beeldhouwen, met name in steen.
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Westwoud
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden