Datering

Schilderskist van de kunstenaar Franz Charlet

Schilderskist met paletten van de Belgische kunstenaar Franz Charlet. Deze kunstenaar was in 1888,1897,1902,1903,1906,1912 en 1913 in Volendam en logeerde in Hotel Spaander. CHARLET , Frantz (1862-1928) Ensemble de 4 boites de couleur, certaines avec palettes et chevalet d’extérieur ayant appartenu à F.Charlet. Début 20è siècle. Provenance : famille de l’artiste.

Schilderskist van hout De kist scharniert op een lange zijde. Aan de voorzijde sluit de kist met twee haken en ogen en bij het voormalige handvat zit een sleutelgat. In de kist zitten een los palet met verfresten, verschillende tubes met verf.

Identificatie
Titel
Schilderskist van de kunstenaar Franz Charlet
Objectnummer
027011-02
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
  • schilderskist
Werk
Breedte
36 cm
Hoogte
26.5 cm
Diepte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • getimmerd
    De kunst van het bouwen in hout, vooral van gebouwen en andere constructies, zoals het installeren van vloeren, vensters en ander lijstwerk. Voor het maken van schrijnwerk en ingewikkeld houtwerk wordt 'kastenmaken' gebruikt. Als algemenere aanduiding voor werken in hout wordt 'houtwerk' gebruikt. (Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 1 oktober 2017
Copyright
BY-SA

Trefwoorden