Datering

Schilderskist van de kunstenaar Franz Charlet

Schilderskist met paletten van de Belgische kunstenaar Franz Charlet. Deze kunstenaar was in 1888,1897,1902,1903,1906,1912 en 1913 in Volendam en logeerde in Hotel Spaander. CHARLET , Frantz (1862-1928) Ensemble de 4 boites de couleur, certaines avec palettes et chevalet d’extérieur ayant appartenu à F.Charlet. Début 20è siècle. Provenance : famille de l’artiste.

Gedetailleerde beschrijving

Schilderskist van hout met een riem van leer en stof. De kist scharniert op een lange zijde er zitten drie knopjes aan de zijkanten om de riem aan te bevestigen. Aan de voorzijde sluit de kist met twee haken en ogen en bij het handvat zit een sleutelgat. Onder de deksel zit een extra ruimte voor het meenemen van papier, waarin enkele vellen zitten. In de kist zitten een los palet met verfresten, verschillende kwasten en verftubes en andere schildersmaterialen.

Identificatie
Titel
Schilderskist van de kunstenaar Franz Charlet
Objectnummer
027011-01
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • schilderskist
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-111254
Werk
Breedte
44.5 cm
Hoogte
36.5 cm
Diepte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • Getimmerd
    De kunst van het bouwen in hout, vooral van gebouwen en andere constructies, zoals het installeren van vloeren, vensters en ander lijstwerk. Voor het maken van schrijnwerk en ingewikkeld houtwerk wordt 'kastenmaken' gebruikt. Als algemenere aanduiding voor werken in hout wordt 'houtwerk' gebruikt. (Van Dale)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 oktober 2017
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bertrée (Hannut)