Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Oude Westfriese stelp 'De Barmhartige Samaritaan'

Detail van het voorhuis van de Westfriese stelpboerderij 'de Barmhartige Samaritaan' nr. 199 te Westerblokker. Gezicht op de opgeklampte trouw- en rouwdeur met in het deurkalf houtsnijwerk met datering. Boven de ramen renaissancebogen.

Identificatie
Titel
Oude Westfriese stelp 'De Barmhartige Samaritaan'
Objectnummer
F071379
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-109552
Over
Onderwerpen
  • Deur
    Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
  • Bovenlicht
    Hooggeplaatst venster, in het bijz. in de hoge of lichtbeuk van een basilicale kerk. 2. raam boven de voordeur van een huis, gewoonlijk (XVII-XVIII) versierd met snijwerk (medaillon, vaas, acanthus, monogram e.d.), in XIX ook met een gietijzeren levensboom. Z.Ned. ook impost. (Haslinghuis)
  • Houtsnijkunst
    De kunst van het maken van houtsnijwerk (kunst- of versieringswerk van uitgesneden hout); houtgraveerkunst.
  • Gevel
    Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
  • Stolpboerderij
    Stolpen zijn boerderijen die voornamelijk in Noord-Holland boven het IJ voorkomen. Woon- en bedrijfsgedeelte zijn onder één dak gelegen. De tasruimte bevindt zich op de grond in de vierkantsconstructie, waar omheen de overige ruimtes zijn gelegen. De stal heeft de vorm van een grupstal. Doorgaans wordt het woord stolp in Noord-Holland gebruikt en het woord stelp voor een aan de stolp verwant boerderijtype in Friesland. Maar het woord stelp wordt in Noord-Holland ook wel eens gebruikt voor een Noord-Hollandse stolpboerderij. Boerderij-onderzoeker L. Brandts Buys heeft in zijn 'De landelijke bouwkunst in Hollands Noorderkwartier' uit 1974 heel consequent de benaming stelp gebruikt voor de Noord-Hollandse boerderijen.
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Blokker
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden