Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Hektjalk met spriettuig

Een Oudhollands zeilschip [Een hektjalk met spriettuig], naar rechts gekeerd. Opschriften/merken: l.b. in potlood: 952. Versozijde: twee schetsen van schepen, boven de boeg van het onderste schip: Rost [?].

Een Oudhollands zeilschip, naar rechts gekeerd. Opschriften/merken: l.b. in potlood: 952. Versozijde: twee schetsen van schepen, boven de boeg van het onderste schip: Rost [?]. pen in sepia ; penseel in grijs

Identificatie
Titel
Hektjalk met spriettuig
Objectnummer
000952
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1095
Over
Trefwoorden
 • scheepsportret
  Getekende en/of geschilderde afbeelding van een schip; dergelijke 'kapiteinsprenten' (meestal een waterverftekening) werden vooral in de 19e eeuw dikwijls gemaakt op bestelling van kapiteins of reders.
 • hektjalk
  Tjalk gebouwd met een hek of staatsie in tegenstelling tot de gewone tjalk die als een draaioverboord is gebouwd. (aatned.nl)
Werk
Breedte
20.8 cm
Hoogte
16.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826
Lees meer
RKD

Trefwoorden