Datering
Vervaardiger Siebe Jan Bouma

Woning met gedraaide schoorsteen in Andijk

Langgerekte tuinderswoning met dubbele houten topgevel en zadeldak. De muren zijn witgepleisterd met schijnblokken. Midden op de nok staat een monumentale schoorsteen met siermetselwerk (zoals gewoonlijk op stolpboerderijen).

Identificatie
Titel
Woning met gedraaide schoorsteen in Andijk
Objectnummer
F071286
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • dia
  Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet.(Wikipedia)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-109305
Over
Trefwoorden
 • woonhuis
  Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
 • pleisterwerk
  Een dunne laag specie van kalk en-of cement en gips met zand die vlak op de muur wordt aangebracht. (Encyclo.nl)
 • schoorsteen
  Schoorstenen zijn gemetselde rookkanalen boven aangelegde stookplaatsen, dienende om voor de verbranding nodige luchttrek te krijgen en tot doorlating en uitleiding van de rook. De rookkanalen zitten doorgaans een deel binnen onder het dak en een deel buiten het dak. Bij stookplaatsen behoren rookvangers om de rook en verbandingsgassen via de rookkanalen af te voeren. De oorsprong van het woord staat niet vast, doch de meeste waarschijnlijkheid heeft de afleiding van schoren, “schragen, stutten, steunen”. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Siebe Jan Bouma
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Andijk
architect, ontwerper, tekenaar, aquarellist

Siebe Jan Bouma

Groningen (stad), 23 maart 1899 – Den Haag, 10 december 1959

Lees meer
RKD

Trefwoorden