Datering
Maker Willem Bastiaan Tholen

Oud winkeltje te Enkhuizen

Oud winkeltje te Enkhuizen

Gedetailleerde beschrijving

Een rood gebouw is half frontaal afgebeeld. Voor het gebouw is een stoepje waarop een meisej met een wit jurkje zit. Naast haar staat een meisje met een rood jurkje. Het gebouw heeft een trapgeveltje, op de begane grond heeft het twee zonneschermen die uitgerold zijn. De linkerkant van het gebouw is afgebeeld en voert de beschouwer in een smal steegje, de gevel wordt gevolgd door een kopgevel, een klokgevel, deze is slechts deels zichtbaar. In het steegje staat een man met zijn rug naar de beschouwer toe. Rechts van het gebouw staat een andere gevel, deze is slechts deels zichtbaar want de rest wordt afgesneden door het kader. Het doek is geschilderd alsof het gaat om een voorstudie, de verf is dun opgebracht en op veel plaatsen is de ondergrond te zien. Ook schijnt de ondertekening door. Toch is het doek wel gevernist. Gemerkt: (okerbruine verf ?) l.o. 'WB Tholen'; Versozijde: Lijst l.b. rode stift 'R 578', m.b. inkt 'ZZM 1953 -4567-', verder niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming. LIJST: Hout, ZZM lijst, open verstek l.o en r.b..

Identificatie
Titel
Oud winkeltje te Enkhuizen
Objectnummer
004567
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10928
Over
Onderwerpen
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Werk
Breedte
35.5 cm
Hoogte
47.0 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Willem Bastiaan Tholen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 december 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden