Vorige Zee vol verhalen 3 / 441 Volgende
Datering

Tegelwand en schoorsteenmantel

Betegelde schoorsteen met koperen lijstje, samengesteld uit voorraad t.b.v. van Expositie interieur Spakenburg. Links en rechts zijn aansluitende betegelde panelen, waarin uitsparingen voor tableau's.

Spakenburg: betegelde schoorsteen met koperen lijstje; mantel betegeld met mangaan landschapjes in achthoek, 44 stuks; koperen rand; op de hoeken polychroom randtegels 12 stuks; boezem mangaan 3X4 tableau, bloemenvaas in wit kader.

Identificatie
Titel
Tegelwand en schoorsteenmantel
Objectnummer
013475
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
 • tegelwand
 • schoorsteen
  Schoorstenen zijn gemetselde rookkanalen boven aangelegde stookplaatsen, dienende om voor de verbranding nodige luchttrek te krijgen en tot doorlating en uitleiding van de rook. De rookkanalen zitten doorgaans een deel binnen onder het dak en een deel buiten het dak. Bij stookplaatsen behoren rookvangers om de rook en verbandingsgassen via de rookkanalen af te voeren. De oorsprong van het woord staat niet vast, doch de meeste waarschijnlijkheid heeft de afleiding van schoren, “schragen, stutten, steunen”. (Haslinghuis)
Over
Onderwerpen
 • bloem (plant)
 • vaas
  Relatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten.
Werk
Breedte
116.0 cm
Hoogte
241.0 cm
Diepte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • keramisch product
 • email (materiaal)
  Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
museum
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Spakenburg
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden