Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Groote sluis

De Groote Sluis met Hoogendam, wordt tegenwoordig in de volksmond de kleine sleus genoemd omdat in 1903 aan de rechterkant een veel grotere sluis gebouwd werd. De huisjes werden bewoond door de sluiswachters Clever, Bak en Smit. Vroeger waren dit accijnshuizen. Tijdens de restauratie in de 70er jaren, zijn de huizen rechtgezet en qua sanitair aangepast aan de eisen van deze tijd. De huisjes hebben de volgende afmetingen, 5,18 x 2,64 x 28,00 m. De wapenstenen op de hoeken van de sluis zijn vermoedelijk degenen die de Alkmaarse beeldhouwer Jacob van der Beek in 1722 bij de grote reparatie plaatste op de Binnenzaanzijde.

Identificatie
Titel
Groote sluis
Objectnummer
F071062
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-108576
Over
Onderwerpen
  • Sluis
    Een sluis is een inrichting waardoor twee wateren ter weerszijden daarvan met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht of juist van elkaar kunnen worden gescheiden. (Thesaurus landschap)
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden