Datering
Maker N.J. Steltenpool

Staverse jol ST 22 Starum voor tewaterlating

Replica Staverse jol ST 22 Starum voor tewaterlating. In collectie inv.nr. 013866. Museumpersoneel v.l.n.r. Sjaak Tromp, Henk Duister, Erik Slagmoolen en Harry Harder.

Identificatie
Titel
Staverse jol ST 22 Starum voor tewaterlating
Objectnummer
F069252
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-108277
Over
Onderwerpen
  • Staverse jol
    Oorspronkelijk een Fries vissersvaartuig vooral voor de visserij op paling en ansjovis, maar ook op haring en bot. De eerste zijn gebouwd omstreeks 1870, toen de ansjovisvisserij grote opgang maakte. Omstreeks 1951 zijn ze verdwenen. Deze eerste jollen hadden een ronde kop en geen uitstekende onderdelen. Ze waren geheel open. Na 1900 werden ze groter en de overnaadse beplanking werd gladboordig gelegd. De voorsteven was gebogen, het achterschip was gebouwd met een hartvormige, bijna verticaal staande spiegel. Achter de mast was het ruim, waarin eventueel een bun was gebouwd. (aatned.nl)
  • Museumpersoneel
    De gezamenlijke personen die in dienst zijn van een museum; benaming voor middenkaderfuncties in musea.
Vervaardiging
Maker
  1. N.J. Steltenpool ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

, –