Datering
Maker

Staffordshire hond

Deze hondjes stonden in pronkkastjes van veel vissersvrouwen. De mannen brachten ze mee wanneer ze hadden gevist onder de kust van Engeland. Jongens namen mee voor hun moeder. De hondjes worden ook wel hoerenhondjes genoemd. Ze zouden in Engeland in de vensterbank van de hoeren hebben gestaan.

Zittende (links) 'hoerenhond', spaniel met wit krullende vacht en bruine vlekken op kop, rug en staart en bruine oren. Behorend bij 000109 vormen samen een stel.

Identificatie
Titel
Staffordshire hond
Objectnummer
000108
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • beeldhouwwerk
  Algemene term voor een driedimensionaal beeldhouwwerk, echter meestal gebruikt voor een gestalte van een godheid, heilige, mens of dier. Een beeld staat niet zelden op een sokkel of console. (Religieus Erfgoedthesaurus)Vrijstaande driedimensionale voorstelling in natuursteen, hout, ivoor, terracotta, beton, keramiek, gips, metaal of kunststof. (Haslinghuis)
Over
Onderwerpen
 • hond
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
20.0 cm
Lengte
10.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • keramisch product
 • email (materiaal)
  Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Techniek
 • verglaasd
  Iets door verhitten en smelten in glas of een glasachtige substantie doen veranderen. De term wordt met name gebruikt voor het veroorzaken van dichte kristallisatie, zoals bij keramiek, die wordt verkregen door een substantie heet te bakken, zodat deze niet meer poreus is. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 september 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Sneek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae