Datering

Schrijnkastje

Schrijnkastje beschilderd met allegorische voorstelling

Gedetailleerde beschrijving

Kastje met aan de voorkant twee deuren die over de volle breedte van het kastje lopen. Op de deuren is bij de scharnierkant een plankje op de deuren gespijkerd, waardoor een zijstijl gesuggereerd wordt. Op de rechterdeur is een plankje vastgespijkerd dat als middenstijl fungeert, waarin ook het sleutelgat is aangebracht. De deuren scharnieren op speunen en zijn aan de zijkant van de kast afgerond. De zijkanten zijn voor bij de scharnieren afgeschuind, om het draaien van de deur mogelijk te maken. De zijkant is aan de achterkant bevestigd met een zwaluwstaartverbinding. Het bovenblad is langs voor- en zijkanten van de kast afgerond en het kastje heeft een geprofileerde plint. In het kastje is een plank over de volle diepte, die los op twee latjes ligt. Beschildering: De voorkant en zijkanten van het kastje hebben een lak-rode ondergrond, waarop krullen, bloemen, kersjes en op elke deur een vogeltje geschilderd zijn. In het midden van de beide deuren is een cirkelvormig medaillon, waarin een zittende vrouwenfiguur is voorgesteld. De linker vrouw heeft een zwaard en weegschaal vast en is een personificatie van de gerechtigheid. De rechter vrouw heeft een vogel op haar opgeheven hand. De op de deuren aangebrachte stijlen en de middenstijl zijn beschilderd met een rank met bloemen, de eigenlijke zijstijlen zijn beschilderd met krullen in wit. De zijkanten zijn identiek beschilderd met bladeren, bloemen, kersjes en krullen in een streng symmetrisch patroon, met in het midden een tulp. De bladeren en krullen zijn donker en hebben deels witte contourlijnen. Het bovenblad van het kastje is gehout, de bovenrand en plint zijn donkerbruin (wit, zwart) gemarmerd en de bolpoten zijn zwart. De binnenkant, de achterkant en de onderkant van het kastje zijn onbeschilderd.

Identificatie
Titel
Schrijnkastje
Objectnummer
006783
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • schrijnkastje
    Als meubel bewerkte kist of kast; klein, fraai bewerkt kistje voor kostbaarheden; boekenkastje.
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10617
Werk
Breedte
63.5 cm
Hoogte
39.0 cm
Diepte
39.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 augustus 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae