Datering

Ten Brinks nieuwe provinciekaarten = Friesland

Toeristenkaart van de provicie Friesland. De kaart werd uitgegeven rond 1933 door Ten Brinks Uitgeverij. De kaart heeft een schaal van 1:140.000. De kaart kon worden opgevouwen tot een fractie van de grootte.

Uitgebreide beschrijving

TEN BRINK'S | NIEUWE | PROVINCIEKAARTEN = FRIESLAND. - Schaal 1:140.000. - N.V. TEN BRINK'S UITG. MIJ. ARNHEM, [ca. 1932](Druk Mouton & Co.) - 1 kaart : lithografie ; 63 x 52 cm. - De kaart is verdeeld en gevouwen in rechthoeken van 27 x 10,5 cm. - Titel en paralleltitel rechtsboven evenals het impressum ; het titelblad toont een automobilist met een loupe in de hand waarop de paralleltitel ; achter hem de kaart van Nederland in witte lijnen op een rode achtergrond ; titel en impressum aan de onderzijde. - Naast het titelblad een plaatsnamenregister van A-M. - Vervolg plaatsnamenregister M-Z op het blad linksonder ; ernaast een tekstblad. - Het kaartgedeelte is verdeeld in 12 bladen met de letters A-F links buiten de kaderlijn en G-L rechts buiten de kaderlijn. - Linksonder een tweede paralleltitel met eronder de schaal en schaalstok van 10 km en een verklaring. - Noorden boven ; noordpijl linksboven. - Bijkaart rechtsboven op dezelfde schaal van het eiland Schiermonnikoog. - De kaart is verdeeld en gevouwen in rechthoeken van 27 x 10,5 cm. - Gesneden en geplakt op linnen.

Identificatie
Titel
Ten Brinks nieuwe provinciekaarten = Friesland
Objectnummer
013156
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • landkaart
  Kaart die de in het terrein zichtbare objecten en verschijnselen zoals reliëf, waterlopen, vegetatie, nederzettingen en verkeerswegen weergeeft. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10616
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
 • toeristenkaart (geografisch)
  Kaart vervaardigd ten behoeve van toeristen waarop speciaal voor hen interessante gegevens, zoals bezienswaardigheden, uitzichtspunten en recreatiemogelijkheden, zijn weergegeven. (Encyclo.nl)
Werk
Breedte
52.0 cm
Hoogte
63.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden