Datering
Vervaardiger onbekend

Kraplap voor een meisje

Daagse kraplap voor meisje van 12 a 13 jaar, gedragen met lieffiessjulk of bandenschort. Kraplappen ontwikkelen zich van ondergoed in de 18de eeuw tot sierkledingstukken in de 19de en 20ste eeuw. Ontwikkeling Bu/Sp:; 1880: kleine kraplap, aan schouders breder dan aan onderzijde, sluiting op de schouder, vrijwel ongesteven.; 1900: zijkant recht, kraplap breder zodat hij uitsteekt, sluiting nog op schouder. 1920: voor en achter langer, sluiting achter, stijver gesteven.;1940: kraplap wordt nog langer, zodat omstreeks 1960 de achterzijde tot de taille reikt. Hij wordt iets smaller. Stijf gesteven.; In de winter wordt onder het jak een smallere of een dubbelgeslagen exemplaar gedragen.; De stof van de kraplap varieert naargelang de situatie. Antieke sits voor speciale gelegenheden. Verder stoffen voor in het werk, de middag, de zaterdagmiddag en de verschillende rouwgraden.

Witte ondergrond met groot bloemmotief, in rood, blauw, geel en groen, w.o. rozen en korenbloemen.

Identificatie
Titel
Kraplap voor een meisje
Objectnummer
021273
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • kraplap
  Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
 • meisjeskleding
  Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10563
Werk
Breedte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Bunschoten
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden