Datering

Knopstoel beschilderd met een landschap.

Hindelooper interieurs stonden in binnen- en buitenland bekend om hun vele kleuren, patronen en materialen. Muren, meubels en textiel werden op allerlei manieren voorzien van kleurrijke patronen, met bloemmotieven, vogels. Op Wereldtentoonstellingen werden Hindeloopen interieurs getoond en nagebootst. Bezoekers vonden het prachtig en dachten dat ze typisch Nederlands waren, maar de verschillende patronen en kleuren en de rijkdom aan materialen waren kenmerkend voor de traditionele Hindeloopen-stijl. Alles wat gedecoreerd kon worden - functioneel of niet - werd volgens traditie gedecoreerd: met combinaties van vele kleuren en patronen. Men zou kunnen stellen dat de dorpelingen in Hindeloopen last hadden van horror vacui, wat 'angst voor lege ruimte' betekent. Omdat er geen enkel stukje leeg was! Knopstoel beschilderd met bloemmotieven en een landschap.

Gedetailleerde beschrijving

Knopstoel met biezen zitting, balustervormig gedraaide voorpoten en een iets naar achter buigende, hoge rugleuning. De poten hebben onderaan voetklossen en de rugleuning is bekroond met vaasjes. Onder de zitting een gedraaide balustervormige voorsport en twee gedraaide, ronde sporten achter. Aan de zijkanten zijn twee sporten, de bovenste rond, de onderste met in het midden een geleding. De onderste zijsorten vormen samen met een gedraaide balustervormige sport een dubbel T-vormig kruis. De rugleuning bestaat uit vijf geschulpte sporten, waarvan de bovenste breder is dan de overige vier.; Beschildering: De stoel heeft een bruine ondergrond. De voor- en achterpoten zijn beschilderd met bloemslingers, die bij de achterpoten hangen aan strikken. De zijsporten zijn beschilderd met bloemen. De sporten die de rugleuning vormen zijn beschilderd met krullen en bloemen, bij de bovenste sport aangevuld met een liggend ovaal medaillon waarin een landschap is voorgesteld met huizen aan een weg links en rechts van een sloot weilanden en een molen.

Identificatie
Titel
Knopstoel beschilderd met een landschap.
Objectnummer
004370 /d
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • knopstoel
  Een knopstoel is een stoel waarvan de rugstijlen zijn voorzien van gedraaide knoppen. (Wikipedia)
 • stoel
  Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10418
Werk
Breedte
53.0 cm
Hoogte
114.0 cm
Diepte
41.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • bies (riet)
  Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden