Datering

Knopstoel beschilderd met een riviergezicht

Knopstoel beschilderd met bloemmotieven en een riviergezicht.

Gedetailleerde beschrijving

Knopstoel met biezen zitting en iets naar achter buigende, hoge rugleuning. De poten hebben onderaan voetklossen en de rugleuning is bekroond met vaasjes. Onder de zitting een gedraaide balustervormige voorsport en twee gedraaide, ronde sporten achter en aan de zijkanten. De onderste zijsorten vormen samen met een gedraaide balustervormige sport een dubbel T-vormig kruis. De rugleuning bestaat uit vijf geschulpte sporten die naar boven toe steeds breder worden.; Beschildering:; De stoel heeft een creme-kleurige ondergrond. De voor- en achterpoten zijn beschilderd met bloemslingers. De voorsport, de zijsporten en de balsutervormige sport van het kruis zijn beschilderd met bloemen. De sporten die de rugleuning vormen zijn beschilderd met krullen en bloemen. Bij de de bovenste sport zijn deze aangevuld met een rivierlandschap met een zeilend bootje op het water en bebouwing links op de oever.

Identificatie
Titel
Knopstoel beschilderd met een riviergezicht
Objectnummer
004370 /c
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • knopstoel
  Een knopstoel is een stoel waarvan de rugstijlen zijn voorzien van gedraaide knoppen. (Wikipedia)
 • stoel
  Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10417
Werk
Breedte
50.5 cm
Hoogte
113.0 cm
Diepte
40.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • bies (riet)
  Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • draaien (draaibank)
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden