Datering

Hul

De West-Friese hul is een relatief eenvoudige hoofdtooi. De bol is van geborduurde tule, uiteenlopend van eenvoudige bloemmotieven tot zeer rijk gedetailleerde ornamenten. Een kanten rand omlijst het gezicht. Vóór 1840 was dit een brede strook kant van ongeveer 5 cm. Later werden de randen smaller.

Bol van fijne geborduurde tule. Langs achternaad randje van cirkels, op tussenveld bloemetjes. langs voorstrook takken, florale motieven en bloemenmand. Voorstrook van gaas en brde, 4cm, kloskant, mousjes met bloemenrand, loopt door tot de zoom. Trekbandjes door aangehaakte lusjes. Ongeplooid. Brede kant duidt op vroege vorm. Mooie fijne hul

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
B000935
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hul
  1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Werk
Breedte
18 cm
Lengte
22 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
 • geklost (kant)
  Zowel met de hand als machinaal bewerkte kant (textiel).
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 18 november 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen