Datering
Maker

Klaptafel met Amelander tafelblad

Amelander tafelblad met "Tomyris ontvangt het hoofd van Cyrus, koning van Perzië" met poot. Tafelbladen in deze vorm staan bekend als Amelander tafelbladen. Het is onbekend of deze tafelbladen op Ameland beschilderd werden. Mogelijk werden ze uit de Zaanstreek of uit Amsterdam meegebracht. Er zijn maar weinig complete tafels bewaard gebleven. Op den duur hing men het tafelblad als een schilderij aan de muur. De onderstellen zijn daardoor verdwenen. Uit de vele voorstellingen van Cyrus en Tomyris op huisraad blijkt dat dit verhaal een speciale betekenis had voor de Hollanders in de 18de eeuw. Waarom, is niet bekend. De voorstelling is gemaakt naar een prent van Paulus Pontius; die deze maakte naar een schilderij van Rubens dat dateert uit 1616-1618.

Gedetailleerde beschrijving

Geschulpt ovaal tafelblad met poot. Beschildering: binnen een zwarte en schildpadimitatie rand is een voorstelling geschilderd. De beschildering stelt Koningin Tomyris die het hoofd van Cyrus in bloed laat dopen voor (Herodotus 1:214). De achterkant van het tafelblad is zwart geschilderd. (Voorstelling gemaakt naar prent van Paulus Pontius uit 1630 naar schilderij van Rubens). Poot: zwart geschilderde driepoot waarvan de stijl gedraaid is en de poten geschulpt uitgezaagd zijn. Bovenaan zwart geschilder steunblok. Op de poten is versiering aangebracht.Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Klaptafel met Amelander tafelblad
Objectnummer
008945
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • tafel (meubilair)
    Meubelstukken met een vlakke, plaatachtige bovenkant die op één of meer poten of dragers steunt. (Van Dale)
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10378
Werk
Breedte
71.0 cm
Hoogte
78.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 april 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ameland
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Wim Zandbergen

Trefwoorden